Selecteer een pagina

Halloween by Crea GibbieHalloween

Halloween is een typisch Amerikaans feest. Ieder jaar op 31 oktober gaan ze in Amerika met z’n allen lekker griezelen. Nederlanders hebben helemaal geen “griezelfeest” en daarom doen sommigen gewoon lekker mee met het Amerikaanse Halloween.

Het woord “Halloween” is afgeleid van “All Hallows Eve”. Dat is de avond vòòr het katholieke feest “allerheiligen” (All Hollows day) wat op 1 november valt. Maar in de 5e eeuw voor Christus eindigde de zomer officieel op 31 oktober. Dit feest werd door Kelten “Samhain” (zeg: sowen) genoemd. Het was hun oud en nieuw.

Halloween kaarsen decoratie

De gewoonte rond “trick-or-treat” (zeg: trikkor-triet, het betekent zoiets als “geef me iets lekkers of ik neem je te grazen”) komt helemaal niet van de Kelten, maar van een 9e eeuwse Europese gewoonte. Op 2 november (allerzielen) gingen de vroegere Christenen al lopend van dorp naar dorp overal bedelend om “zielen cake” (brood met krenten). Des te meer cakejes een bedelaar kreeg hoe meer gebeden deze beloofde te doen voor de dode familieleden van de gevers. Men geloofde dat de gebeden, zelfs van vreemden, de doden zouden helpen hun weg te vinden naar de hemel.

Halloween bevroren hand in de ranja

De traditie rond de lampion (een Jack-o-lantern in het Engels) komt waarschijnlijk uit een Iers volkslied. Het verhaal gaat dat Jack, een dronkaard en een bedrieger, de duivel had bedrogen en door hem in een boom te laten klimmen. Jack had een kruis op de boom getekend zodat de duivel in de boom gevangen zat. Als de duivel Jack niet meer lastig zou vallen, zou Jack hem weer vrij laten.

Toen Jack dood was, mocht hij niet naar de hemel, omdat hij zo slecht was geweest. Maar hij mocht ook niet naar de hel omdat hij de duivel had belazerd. In de plaats daarvoor gaf de duivel hem een enkel gloeiend houtje om zijn weg door het enge duister te verlichten. Het gloeiende houtje zat in een uitgeholde knol om het langer te laten gloeien.

De Ieren gebruikten vroeger knollen als lantaarns, maar toen de immigranten in Amerika kwamen, ontdekten ze dat pompoenen veel mooier waren dan de knollen om als lantaarn te gebruiken. Dus de lampionnen in Amerika werden uitgeholde pompoenen met een gloeiend lichtje erin.

Op mijn pinterest pagina vind je een heel uitgebreid bord met decoratie, knutsels en eten met het thema Halloween. Neem je een kijkje?

Voor de kleine griezellaars onder ons heb ik een Spooky muzieklijst uitgezocht. Zo kan je thuis heerlijk griezelen op muziek!

Halloween liedjeslijst Crea Gibbie